Home > Teksten & Kanttekeningen > De Graal: tussen heidense en christelijke erfenis

De Graal: tussen heidense en christelijke erfenis

Auteur : Koenraad Logghe

Wie kent de boeiende verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde tafel niet?

Ongetwijfeld heb je al van Merlijn de Tovenaar gehoord, of van Gawain, Guinevere, Perceval… Dan is er ook nog de Graal, het middeleeuwse mysterie bij uitstek! Heel wat onderzoekers beten er hun tanden op stuk. Want talrijk zijn de doodlopende pistes in het labyrint van het Graalonderzoek. In De Graal: tussen heidense en christelijke erfenis neemt Koenraad LOGGHE je mee in het fantastische doolhof van namen, symbolen, historische referenties en literaire structuren. Daarbij maakt hij je wegwijs in de recentste ontwikkelingen van het Graaldossier.

De queeste begint bij het schaakbord, een knipoogje naar het Middelnederlandse manuscript De jeeste van Walewein en het Schaakbord. Achtereenvolgens worden de functie en betekenis van de stukken doorlicht: de koning (Arthur), de koningin (Guinevere), de geestelijke (Merlijn), de ridders (Walewein, Key, Perceval), de burcht (Mont Salvaesche), kortom de ganse hofhouding (Massenie du Graal).

Hierdoor wordt het belang van de mythe van in de Middeleeuwen als politiek propagandamiddel steeds duidelijker. Historische gebeurtenissen, zoals de zo belangrijke Investituurstrijd, komen vanuit dit gezichtspunt in een volkomen nieuw daglicht te staan. Ook de literaire structuren hebben ons veel te vertellen: zijn de Graallegenden wel ècht christelijk? Waarom merken we dan zoveel frappante gelijkenissen met de Keltische, Noorse, Scythische, Perzische, Indische en gnostieke mythen?

Wellicht is de intellectuele rol van de ridderorden tijdens de Kruistochten veel groter dan we tot nu toe durfden aan te nemen. En misschien is er uiteindelijk toch, via het Midden-Oosten, een link met de Katharen!

Jaar
1997
Bladzijden
679 pp.
Binding
Paperback

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie